Literatuur

Hieronder vind je enkele leestips. Heb je zelf interessante suggesties, laat die dan zeker achter via ons contactformulier.

Lara
Lara Switten - Ine Nijs
Lara

Over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan kanker

MEER INFO
immuun-voor-kanker
Tessa Kerre
Immuun voor kanker

Verhalen over wetenschap, mensen en verbeelding.
De wetenschap heeft de laatste jaren heel veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. Met immunotherapie, bijvoorbeeld. Toch blijft er een taboe rusten op de ziekte. Professor en topdokter Tessa Kerre wil dat taboe doorbreken door een verhaal van hoop te brengen zonder te rooskleurig te zijn.

MEER INFO
goed-leven
Dirk De Wachter - Manu Keirse
Goed leven
Met kwetsbaarheid en beperking

In dit boek werpen Dirk De Wachter en Manu Keirse een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. Van een brede visie rond inclusie en stereotypen, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigt.

Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden.

MEER INFO
Omgaan-met-kanker
Nathalie Cardinaels
Omgaan met kanker

Je leeft je leven en plots word je door een diagnose als kanker helemaal onderuit gehaald. Hoe je het ook draait of keert, je leven verandert grondig. Je kunt niet anders dan erdoor geraakt worden. Dit boek wil hierbij een emotionele handleiding zijn voor jou en je omgeving, over hoe je zo goed mogelijk deze ziekte en alles wat erbij komt kijken kan leren dragen. Het is ook een leidraad voor hulpverleners om mensen met kanker te begeleiden doorheen hun verwerkingsproces.

MEER INFO
sterker-dan-ooit
Brené Brown
Sterker dan ooit

Sterk weer opstaan na een val is dé manier waarop we in de praktijk brengen om met hart en ziel te leven, hoe groot het probleem of de situatie ook is. Dat proces leert ons het meeste over wie we zijn, schrijft Brené Brown in haar nieuwe boek Sterker dan ooit.

MEER INFO
weer-aan-de-slag
Elke Van Hoof
Weer aan de slag

Steeds meer mensen zijn langdurig thuis door ziekte. Onderzoek toont echter aan dat langdurige afwezigheid voor heel wat aandoeningen de volledige genezing vertraagt. Werken als medicijn is dus aan te raden. Maar vaak is de drempel om weer aan de slag te gaan hoog. Dit boek bereidt je daar tijdens je afwezigheid stap voor stap op voor. Wat zijn je rechten en plichten tijdens een langdurige afwezigheid? Hoe stippel je een aangepast loopbaanplan uit? En hoe kun je je mentaal en fysiek voorbereiden op een nieuwe start?

MEER INFO
voor-zij-die-lijden
Wim Distelmans
Voor zij die lijden

Hoe zit dat nu met de procedure? En hoe bepaal je ‘ondraaglijk en ongeneeslijk psychisch lijden’? En gaan dokters nu schrik krijgen om een euthanasie uit te voeren? En wat is precies de rol van de controlerende commissie? En moet het recht op euthanasie worden uitgebreid naar dementerenden? En zijn palliatieve sedatie, therapeutische hardnekkigheid of het stopzetten van een behandeling moreel wel meer verantwoord dan euthanasie? En wat kan men precies aanvragen via een wilsverklaring? Dokter Wim Distelmans beantwoordt alle vragen die een antwoord verdienen, omdat niemand dat beter kan dan hij.

MEER INFO
Mildheid-bij-kanker
Nathalie Cardinaels
Mildheid bij kanker. Compassie als hulp in uitdagende tijden

In 'Mildheid bij kanker' reikt Nathalie Cardinaels handvatten aan om u milder op te stellen tegenover uzelf en uw omgeving. De auteur nodigt u uit om aan de slag te gaan met mindfulnessmeditaties. Het boek is geschikt voor mensen bij wie kanker is vastgesteld, voor hun omgeving en voor hulpverleners die mensen met kanker ondersteunen tijdens en na hun ziekte.

MEER INFO
het-k-boek
Sabine De Vos
Het K-boek

Eindelijk een positief boek dat je alles vertelt over kanker.
Kanker zet je hele leven overhoop, als patiënt én als partner, kind, vriend of familie. Met het K-boek wil Sabine De Vos iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks geconfronteerd wordt met kanker, meer kennis, daadkracht en mentale kracht geven.

MEER INFO
angst-na-kanker
Jan Verhulst - Coen Völker
Angst na kanker
Wat als je bang bent opnieuw ziek te worden

Taboedoorbrekend boek over bang zijn voor de terugkeer van kanker.
Psychologen Jan Verhulst, die zelf te maken kreeg met kanker, en Coen Völker, verbonden aan het Helen Dowling Instituut en gespecialiseerd in psychologische zorg na kanker, maken in dit boek die angst bespreekbaar. Ze gaan in op hoe angst ontstaat en geven je talloze praktische handvatten meeom de angst beter hanteerbaar te maken, zodat je je blik weer op de toekomst durft te richten.

MEER INFO
de-kracht-van-kwetsbaarheid
Brené Brown
De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

MEER INFO
hooptimisme
Leo Bormans
Hooptimisme - 100 sleutels voor een hoopvol leven

Nooit eerder spraken we zo vaak het woord 'hoop' uit. Maar wat betekent dat begrip precies? Leo Bormans onderzoekt het al jaren, onder andere voor The World Book of Hope. Daarin bracht hij de belangrijkste inzichten samen van honderd professoren uit vijftig landen, die het mechanisme van hoop bestuderen. In Hooptimisme vertaalt hij die kennis en wetenschap nu in honderd concrete adviezen om een hoopvol leven te leiden. Hoop is de motor, optimisme de richting.

MEER INFO
gekleurde-tranen
Ingrid Nelis
Gekleurde tranen
MEER INFO
blijven-ademen
Louis Van Nieuland / Katrien Geeraerts
Blijven ademen

De mallemolen van het leven eist steeds meer van ons, met alle gevolgen van dien. Veel mensen botsen op hun limieten en krijgen klachten als chronische stress, hyperventilatie of worden geconfronteerd met burn-out. Inmiddels is hartcoherentietraining als eenvoudige techniek om op een gezonde manier met stress om te gaan algemeen erkend. In deze nieuwe editie van Blijven ademen gaan de auteurs nog dieper in op het fenomeen stress, gebaseerd op het nieuwste wetenschappelijk onderzoek.

MEER INFO
Emotioneel-gezond-bij-ziekte
Dr. Frances Goodhart & Lucy Atkins
Emotioneel gezond bij ziekte

Een praktisch houvast voor zieken en hun naasten.
Kanker, en bij uitbreiding elke ziekte, is niet alleen een fysieke beproeving. Het is ook emotioneel zwaar. Voor de patiënt, maar ook voor zijn omgeving. Dit boek is de perfecte handleiding om zo goed mogelijk door die zware periode te komen. Het biedt praktische tips, strategieën en oefeningen om met ongemakken en emoties om te gaan.

MEER INFO
houvast-voor-elkaar
Nadine Köhle - Stans Drossaert - Ernst Bohlmeijer - Frits Koster - Jetty Heynekamp
Houvast voor elkaar

Als je partner kanker heeft, moet je ook goed voor jezelf zorgen.
Dit boek is er speciaal voor jou. Aan de hand van concrete oefeningen en tips krijg je de nodige handvatten aangereikt om deze uitdagende tijd goed door te komen. Het is gebaseerd op een succesvol en wetenschappelijk onderzocht online trainingsprogramma.

MEER INFO
de-kanker-voorbij
Anke van Haften
De kanker voorbij
(over)leven na kanker

Het leven na kanker gaat met vallen en opstaan. Soms ben ik boos, op iedereen die het niet begrijpt en op mezelf dat ik me dat aantrek. Soms kom ik de trap niet af en andere dagen loop ik fluitend door de stad. Soms moet ik huilen van frustratie en op andere dagen lach ik mezelf uit. Soms spuw ik vuur maar vaak vraag ik om heel veel liefde of juist andersom. Ik ben onberekenbaar als het gaat om stemmingen. Maar daarentegen ben ik er nog en is het leven, nooit saai.

MEER INFO
de-moed-van-imperfectie
Brené Brown
De moed van imperfectie

Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

MEER INFO
geluk-en-optimisme
Madelon Peters & Elke Smeets
Geluk en optimisme

Dit boek leert je niets minder dan een gelukkiger leven te leiden. Het laat zien hoe je meer kunt genieten van de dingen om je heen en geluk kunt halen uit kleine, mooie momenten. Je leert om niet alsmaar te streven naar meer, maar juist stil te staan bij wat er nu is. Ook helpt het je om positieve gedachten over de toekomst te formuleren.

MEER INFO
chemodag
Liesbeth Van Impe
Chemodag is de beste dag van de week

Toen Liesbeth haar diagnose ‘borstkanker’ kreeg, vielen er veel dingen in duigen, maar ze wist wel: hier ga ik géén boek over schrijven. De diagnose is dus niet de enige verrassing gebleken. En toch is dit niet het soort boek geworden waaraan ze dacht, eentje dat het heeft over moed en de wijze lessen die er getrokken moeten worden. Neen, gaandeweg merkte Liesbeth dat het vooral de nuchtere, van drama ontdane verhalen waren die hielpen. Dit is geen verhaal over positief denken. Kanker trekt zich daar maar weinig van aan. Er valt niet te onderhandelen. Dit is het verhaal over een jaar op krukken, over de plaats van ziekte en gebrek in een Insta-perfecte wereld.

MEER INFO
mindful-heartful
Beste boeken over Mindfulness, Heartfulness en meditatie (mindfulness-nieuws.eu)
Mindful - Heartful
MEER INFO

Ben je geïnteresseerd in Japanse levensfilosofieën?

wabi-sabi
Beth Kempton
Wabi sabi

De Japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven

MEER INFO
shinrin-yoku
Annette Lavrijsen
Shinrin-yoku

Shinrin-yoku, de Japanse kunst van het bosbaden. In Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. Meditatieve boswandelingen zijn er een populaire therapie tegen stress, futloosheid en andere kwalen.

MEER INFO
in-het-spoor-van-ikigai
Christina Van Geel
Lees een stukje uit het boek In het spoor van ikigai

De sporen naar meer ikigai die Christina vond op Ikaria legt ze voor aan zeven 'wijzen', mensen die ze vanwege hun levenservaring en professionele achtergrond graag meeneemt op haar zoektocht. Je leest filosofen Alicja Gescinska en Johan Braeckman, muzikant Stef Bos, geluksambassadeur Leo Bormans, oprichter van het Fonds GavoorGeluk en ex-topman van de Palm-brouwerij Jan Toye, directeur van de Bond Zonder Naam Anniek Gavriilakis en psychiater Dirk De Wachter. Als Ikaria de spiegel is, zijn zij de wijzen op haar pad.

MEER INFO
Kintsugi
Kintsugi
Scherven brengen geluk. De kunst om wonden te helen

Aan de hand van het personage meneer Nakamura beschrijft de auteur met empathie het kintsugiproces. Kintsugi; de oude Japanse kunst van het repareren van vazen en schalen, kruiken en ander vaatwerk. Dit proces laat zien hoe wij in een crisis of bij tegenslag onze breuken en wonden liefdevol kunnen helen.

MEER INFO
Zakboek-voor-het-bosbaden
Katriina Kilpi Sarah Devos
Zakboek voor het bosbaden

Het is prettig om de natuur in te trekken in stressvolle tijden, en het is algemeen bekend dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress reduceert. In Japan hebben ze hier een speciale benaming voor: shinrin yoku, ofwel bosbaden. In dit boek leggen Sarah Devos en Katriina Kilpi - beiden ongelofelijke bosfanaten - uit hoe het precies in z'n werk gaat, maar geven ze vooral ook concrete tips over hoe je zo'n bosbad aanpakt, waar je precies moet zijn, wat het beste tijdstip is, wat je allemaal kunt beleven... Met korte, haalbare doe-opdrachten, invulruimte voor je observaties en tips om het bos nog meer in het dagelijkse leven te integreren.

MEER INFO