Feelgood

 

Algemeen

revalidatie-UZLeuven
ALGEMEEN
Infosessies UZ Leuven

De meeste ziekenhuizen hebben een revalidatieprogramma met ook lezingen rond belangrijke thema's die kankerpatiënten bezighouden.
Hierbij de link naar de website van UZ Leuven, meer bepaald naar de pagina waarop u de infosessies voor kankerpatiënten en hun naasten kan terugvinden:

MEER INFO
ALGEMEEN
Leuven Kankerinstituut (LKI)

Op deze webpagina komen enkele thema’s aan bod die voor veel mensen met of na kanker belangrijk zijn. Per thema vindt u een filmpje waarin zorgverleners van UZ Leuven ondersteunende informatie en adviezen met u delen.

NAAR DE WEBSITE
Untire
ALGEMEEN
Vermoeidheid bij en na kanker

Untire is een oplossing voor het grote probleem van vermoeidheid bij kanker – alleen in Nederland hebben hier al 250.000 (ex)kankerpatiënten last van. Met een zelfmanagementprogramma in een app wordt vermoeidheid verminderd en energie verhoogd.

lees het artikel

Revalidatie & beweging

De-boost-van-bewegen
REVALIDATIE
De boost van bewegen

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Bewegen in de natuur is nog beter. Een groene omgeving brengt je hartslag en bloeddruk naar omlaag, verhoogt je weerstand, werkt stressverlagend en boost je productiviteit en creativiteit. Wandelen verlaagt ook het risico op bepaalde kankers. Kom op tegen Kanker wil wandelen dan ook blijven stimuleren.

LEES HET ARTIKEL
dansen
REVALIDATIE
Waarom de mens van dansen houdt en het nu zo mist

“EVOLUTIONAIR GEZIEN VERGROOT DANSEN JE OVERLEVINGSKANSEN”

Wist je dat dansen helpt bij ziektes, sombere gevoelens en zelfs het verwerken van trauma’s? Drie experts geven uitleg.

lees het artikel
wandelen
REVALIDATIE
Over wandelen – Radio 1

"Wandelen verfrist de geest. Het helpt je af van starre ideeën."

Socioloog Walter Weyns over (de kunst van het) wandelen. Wandelen is niet zomaar een beetje bewegen, het blijkt bijzonder goed te zijn voor je geestelijke gezondheid!

LEES HET ARTIKEL
kom-op-en-wandel
REVALIDATIE
Kom op en wandel

Wandelen doet deugd. Dat hebben we met zijn allen ontdekt. Tegelijk hebben we door het vele thuiswerken nog nooit zoveel gezeten als nu. En zitten, dat is het nieuwe roken. Daarom moedigen wij iedereen aan om in beweging te komen en te gaan stappen. Kom op en wandel.

LEES HET ARTIKEL

Relaxatie

hartcoherentie01
ADEMHALINGSOEFENINGEN
Wat is hartcoherentie?

Onze hartslag wordt bepaald door onze gedachten, emoties én onze ademhaling. Bepaalde zorgen en stress doen onze hartslag versnellen en maken dat er geen evenwicht is tussen spanning en ontspanning. Via onze ademhaling en vooral de focus erop kunnen we niet alleen ons hartritme maar ook onszelf opnieuw in evenwicht brengen.

Bekijk video
yoga-bij-kanker
ONTHAASTEN
Yoga bij kanker

Yoga kan helpen als je kanker hebt. Het geneest de ziekte niet, maar kan jou wel helpen bij je herstel en de verwerking ervan. Op deze pagina lees je er alles over.

Naar de website
hartcoherentie02
ADEMHALINGSOEFENINGEN
Hartcoherentie oefening voor beginner

Ademhalingsoefening voor hartcoherentie.

BEKIJK VIDEO
steven_laureys
ONTHAASTEN
Steven Laureys: 'Meditatie is waardevol voor je mentale gezondheid'

Stress, angst, slapeloosheid of een hoge bloeddruk. Heel wat mensen krijgen ermee te maken. Neuroloog Steven Laureys voert onderzoek naar de effecten van meditatie op de hersenen. Wat blijkt: het is een ideaal hulpmiddel om aandacht te hebben voor je mentaal welzijn.

Lees het artikel
ADEMHALINGSOEFENINGEN
Juist ademen: hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie

Wat is hartcoherentie? Waarom hartcoherentie bij stress? Waarom hartcoherentie bij hyperventilatie? Wat doet een hartcoherentiecoach? Welk voordeel haal je uit hartcoherentie?

Lees het artikel
hartcoherentie03
ADEMHALINGSOEFENINGEN
Ademhalingsoefening

Missie: Samen maken we onze samenleving gezond, gelukkig en stressvrij. Doe je mee? Ademhalingsoefening frequentie 6x per minuut om je dagelijkse stress en spanning te verminderen.

Bekijk video
Yves-verbeeck
ONTHAASTEN
Traag bewegen

Kinesist Yves Verbeeck over ont-spanning

Bekijk video
Tai-chi
ONTHAASTEN
Tai chi/chi kung oefeningen

Deze set van oefeningen is heel geschikt om je energie te laten stromen, te ontspannen in beweging, je ademhaling te verdiepen en verruimen en zo je gezondheid te promoten.

Bekijk video

Mindfulness

mindfullness01
MINDFULNESS
Mindfulness in het ziekenhuis

Een kankerdiagnose en de behandeling roepen bij veel mensen heftige emotionele stress en spanning op. Mindfulness kan mensen met kanker en hun naasten helpen om anders met die stress om te gaan en om de spanning te verminderen.

LEES HET ARTIKEL
mindfullness-nieuws
MINDFULNESS
Mindfulness-nieuws

Blog met mindful en heartful nieuws.

Naar de website
Bodyscan
MINDFULNESS
Bodyscan van Edel Maex

Deze Bodyscan is onderdeel van www.levenindemaalstroom.be, de website van Edel Maex over Mindfulness. Edel Maex is prominent Mindfulness-trainer in België en auteur van een groot aantal boeken.

Bekijk de video
mindfull-me
MINDFULNESS
Mindful Me

Online en fysieke mindfulness trainingen.

Mindful Me is pionier in Vlaanderen, met meer dan 16 jaar op de teller. 
Het trainingscentrum telt 21 ervaren trainers die jou graag begeleiden naar een leven in balans. Voor beginners en gevorderden. Online en fysiek, van basistraining tot verdieping. 


Naar de website

Ondersteuning

Kankerlijn
ONDERSTEUNING
Kankerlijn Q&A - Hoe ga je om met angst om te hervallen?

Een van de meest voorkomende emoties bij kanker is angst. Als die je dagelijkse leven beheerst, kun je wellicht baat hebben bij psychologische begeleiding. Bekijk de video 'Hoe omgaan met angst na kanker?' van de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker.

BEKIJK DE VIDEO
community
ONDERSTEUNING
Community – Komop tegen kanker

Bent u benieuwd naar het verhaal van anderen? Wilt u zelf uw ervaringen delen? Vind in deze online community iemand die hetzelfde doormaakt als u.

naar de website
community
ONDERSTEUNING
Blog - Een kijk in mijn hart

Hallo daar en welkom. Ik ben Serap Can en ik kan je vertellen hoe het is om als jonge mama kanker te hebben (gehad). Na de diagnose(s) begon ik mijn gevoelens van me af te schrijven om te verwerken en te vergeten. Ik pende de woorden neer die ik niet altijd durfde uit te spreken. Nu ben ik klaar om alles te delen, voor mijn lotgenoten en alle naasten. Want kanker gooit ieders leven grondig overhoop.

Lees de blog
psychologische-begeleiding
ONDERSTEUNING
Psychologische begeleiding

Leven met kanker is een hele beproeving. De diagnose, de onderzoeken en de behandeling confronteren u en uw naasten met allerlei zorgen, spanningen en onzekerheden en kunnen heftige gevoelens oproepen. Voor emotionele ondersteuning tijdens en na uw behandeling kunt u als patiënt of naaste terecht bij een psycholoog.

LEES HET ARTIKEL
kanker-nl
ONDERSTEUNING
We zijn er voor je (kanker.nl)

Als patiënt en als naaste kun je vragen hebben over kanker. Bijvoorbeeld net na de diagnose, maar ook op andere momenten van de ziekte. Kanker.nl wil je graag houvast en steun bieden. Zodat je misschien iets meer grip op je situatie krijgt. Je staat er niet alleen voor. We zijn er voor je.

naar de website
inloophuis
ONDERSTEUNING
Inloophuizen

Een inloophuis is een meestal publiekelijk, vrij toegankelijke ruimte voor een kankerpatiënten om tegemoet te komen aan behoeften van deze doelgroep, zoals informatieoverdracht, creativiteitssessies en bewegingsactiviteiten. Tevens kan in de huiskamer of ontmoetingsruimte of in counseling- en zelfhulpgroepen over persoonlijke problemen worden gepraat.

LEES HET ARTIKEL
Scherm­afbeelding 2024-01-12 om 13.07.46
ONDERSTEUNING
Van lotgenoot tot vrijwilliger - Serap Can en het A-team van Kom Op Tegen Kanker

Op 34-jarige leeftijd werd Serap Can geconfronteerd met baarmoederhals- en later longkanker. Nu zet ze zich gepassioneerd in als vrijwilliger bij het A-team van Kom Op Tegen Kanker, waar ze lotgenoten ondersteunt en haar ervaringen deelt. Door dit waardevolle vrijwilligerswerk vindt ze kracht in haar eigen verwerkingsproces.

Bekijk de reportage

ACT

ACT
ACT
Wat is ACT

ACT helpt je een bewust en waardevol leven te leiden, en geeft je concrete tools en technieken om met onaangename gevoelens om te gaan en een gezonde afstand te nemen van negatieve gedachten. Je komt in contact met wat , en je te richten op wat écht belangrijk is in jouw leven.

naar de website
ACTinActie
ACT
Wat is ACT? - ACT in Actie

Wilt u meer weten over ACT? Op deze website vind je info en video’s voor een toegankelijke introductie van ACT.

naar de website
ACT
ACT
'Met ademhalingsoefeningen en mindfulness accepteer ik waar ik geen vat op heb'

Na een operatie aan haar eierstokken staat de wereld voor Julie* stil in 2016. 'Was ik letterlijk dóódziek, ook al was ik maar 26 jaar? Twee weken lang had ik het gevoel tussen leven en dood te hangen.' Die kanker bleek te genezen, maar de stress sloeg bij momenten hard toe. 'De acceptance and commitment therapy heeft me enorm geholpen om die aan te pakken. Ik piekerde een pak minder.'

Lees het artikel