Literatuur
Hieronder vind je enkele leestips. Heb je zelf interessante suggesties, laat die dan zeker achter via ons contactformulier.
Mijn hart is gerust - Onderweg met eierstokkanker
Terwijl voor veel mensen hun wereld instort na een kankerdiagnose, vooral als het om een uitgezaaide kanker gaat, was dat bij mij niet zo. In mijn boek Mijn hart is gerust lees je waarom. Toch heeft de diagnose wel degelijk mijn leven veranderd. Een tijd lang draaide alles om onderzoeken, ziekenhuisbezoeken, chemobehandelingen, bijwerkingen, scans en verslagen van scans. De andere bezigheden werden daaromheen geschikt, afhankelijk van hoe ik me voelde. In dit boek wil ik delen hoe ik de eerste jaren van mijn ziekte beleefde. Ik zou erg blij zijn als mijn ervaring voor velen tot steun mag zijn.
MEER INFOImmuun voor kanker
Verhalen over wetenschap, mensen en verbeelding.
De wetenschap heeft de laatste jaren heel veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. Met immunotherapie, bijvoorbeeld. Toch blijft er een taboe rusten op de ziekte.
Professor en topdokter Tessa Kerre wil dat taboe doorbreken door een verhaal van hoop te brengen zonder te rooskleurig te zijn.
Goed leven
Met kwetsbaarheid en beperking
In dit boek werpen Dirk De Wachter en Manu Keirse een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. Van een brede visie rond inclusie en stereotypen, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigt.
Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden.
Omgaan met kanker
Je leeft je leven en plots word je door een diagnose als kanker helemaal onderuit gehaald. Hoe je het ook draait of keert, je leven verandert grondig. Je kunt niet anders dan erdoor geraakt worden. Dit boek wil hierbij een emotionele handleiding zijn voor jou en je omgeving, over hoe je zo goed mogelijk deze ziekte en alles wat erbij komt kijken kan leren dragen. Het is ook een leidraad voor hulpverleners om mensen met kanker te begeleiden doorheen hun verwerkingsproces.
MEER INFOSterker dan ooit
Sterk weer opstaan na een val is dé manier waarop we in de praktijk brengen om met hart en ziel te leven, hoe groot het probleem of de situatie ook is. Dat proces leert ons het meeste over wie we zijn, schrijft Brené Brown in haar nieuwe boek Sterker dan ooit.
MEER INFOWeer aan de slag
Steeds meer mensen zijn langdurig thuis door ziekte. Onderzoek toont echter aan dat langdurige afwezigheid voor heel wat aandoeningen de volledige genezing vertraagt. Werken als medicijn is dus aan te raden. Maar vaak is de drempel om weer aan de slag te gaan hoog. Dit boek bereidt je daar tijdens je afwezigheid stap voor stap op voor. Wat zijn je rechten en plichten tijdens een langdurige afwezigheid? Hoe stippel je een aangepast loopbaanplan uit? En hoe kun je je mentaal en fysiek voorbereiden op een nieuwe start?
MEER INFOVoor zij die lijden
Hoe zit dat nu met de procedure? En hoe bepaal je ‘ondraaglijk en ongeneeslijk psychisch lijden’? En gaan dokters nu schrik krijgen om een euthanasie uit te voeren? En wat is precies de rol van de controlerende commissie? En moet het recht op euthanasie worden uitgebreid naar dementerenden? En zijn palliatieve sedatie, therapeutische hardnekkigheid of het stopzetten van een behandeling moreel wel meer verantwoord dan euthanasie? En wat kan men precies aanvragen via een wilsverklaring? Dokter Wim Distelmans beantwoordt alle vragen die een antwoord verdienen, omdat niemand dat beter kan dan hij.
MEER INFOLina’s Extra Leven
Knisper Fogata, schrijfster van Kinderen van gisteren en Home Paradijs, weet met haar nieuwste roman te raken. Hoeveel mensen krijgen niet te maken met een ingrijpende vorm van kanker en de behandeling daarvan? Iedere patiënt heeft een gezicht en verdient het om gerespecteerd, goed behandeld en geliefd te worden.
Lina’s Extra Leven is een verhaal met een lach en een traan, over het omgaan met ziekte en de ups en downs van het leven.
Mildheid bij kanker. Compassie als hulp in uitdagende tijden
In 'Mildheid bij kanker' reikt Nathalie Cardinaels handvatten aan om u milder op te stellen tegenover uzelf en uw omgeving. De auteur nodigt u uit om aan de slag te gaan met mindfulnessmeditaties. Het boek is geschikt voor mensen bij wie kanker is vastgesteld, voor hun omgeving en voor hulpverleners die mensen met kanker ondersteunen tijdens en na hun ziekte.
MEER INFOHet K-boek
Eindelijk een positief boek dat je alles vertelt over kanker.
Kanker zet je hele leven overhoop, als patiënt én als partner, kind, vriend of familie. Met het K-boek wil Sabine De Vos iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks geconfronteerd wordt met kanker, meer kennis, daadkracht en mentale kracht geven.
Angst na kanker
Wat als je bang bent opnieuw ziek te worden
Taboedoorbrekend boek over bang zijn voor de terugkeer van kanker.
Psychologen Jan Verhulst, die zelf te maken kreeg met kanker, en Coen Völker, verbonden aan het Helen Dowling Instituut en gespecialiseerd in psychologische zorg na kanker, maken in dit boek die angst bespreekbaar. Ze gaan in op hoe angst ontstaat en geven je talloze praktische handvatten meeom de angst beter hanteerbaar te maken, zodat je je blik weer op de toekomst durft te richten.
De kracht van kwetsbaarheid
Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?
MEER INFOHooptimisme - 100 sleutels voor een hoopvol leven
Nooit eerder spraken we zo vaak het woord 'hoop' uit. Maar wat betekent dat begrip precies? Leo Bormans onderzoekt het al jaren, onder andere voor The World Book of Hope. Daarin bracht hij de belangrijkste inzichten samen van honderd professoren uit vijftig landen, die het mechanisme van hoop bestuderen. In Hooptimisme vertaalt hij die kennis en wetenschap nu in honderd concrete adviezen om een hoopvol leven te leiden. Hoop is de motor, optimisme de richting.
MEER INFOGekleurde tranen
MEER INFOBlijven ademen
De mallemolen van het leven eist steeds meer van ons, met alle gevolgen van dien. Veel mensen botsen op hun limieten en krijgen klachten als chronische stress, hyperventilatie of worden geconfronteerd met burn-out. Inmiddels is hartcoherentietraining als eenvoudige techniek om op een gezonde manier met stress om te gaan algemeen erkend. In deze nieuwe editie van Blijven ademen gaan de auteurs nog dieper in op het fenomeen stress, gebaseerd op het nieuwste wetenschappelijk onderzoek.
MEER INFOLessen om te overleven
Een gids om je door een moeilijke periode heen te loodsen. Bestsellerauteur Alice Hoffman zocht ernaar toen ze behandeld werd voor kanker, maar kon er geen vinden. Ze wilde weten hoe mensen omgaan met ziekte en verlies en wilde eraan herinnerd worden hoe mooi het leven is.
MEER INFOEmotioneel gezond bij ziekte
Een praktisch houvast voor zieken en hun naasten.
Kanker, en bij uitbreiding elke ziekte, is niet alleen een fysieke beproeving. Het is ook emotioneel zwaar. Voor de patiënt, maar ook voor zijn omgeving. Dit boek is de perfecte handleiding om zo goed mogelijk door die zware periode te komen. Het biedt praktische tips, strategieën en oefeningen om met ongemakken en emoties om te gaan.
Houvast voor elkaar
Als je partner kanker heeft, moet je ook goed voor jezelf zorgen.
Dit boek is er speciaal voor jou. Aan de hand van concrete oefeningen en tips krijg je de nodige handvatten aangereikt om deze uitdagende tijd goed door te komen. Het is gebaseerd op een succesvol en wetenschappelijk onderzocht online trainingsprogramma.
De kanker voorbij
(over)leven na kanker
Het leven na kanker gaat met vallen en opstaan. Soms ben ik boos, op iedereen die het niet begrijpt en op mezelf dat ik me dat aantrek. Soms kom ik de trap niet af en andere dagen loop ik fluitend door de stad. Soms moet ik huilen van frustratie en op andere dagen lach ik mezelf uit. Soms spuw ik vuur maar vaak vraag ik om heel veel liefde of juist andersom. Ik ben onberekenbaar als het gaat om stemmingen. Maar daarentegen ben ik er nog en is het leven, nooit saai.
MEER INFODe moed van imperfectie
Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.
MEER INFOGeluk en optimisme
Dit boek leert je niets minder dan een gelukkiger leven te leiden. Het laat zien hoe je meer kunt genieten van de dingen om je heen en geluk kunt halen uit kleine, mooie momenten. Je leert om niet alsmaar te streven naar meer, maar juist stil te staan bij wat er nu is. Ook helpt het je om positieve gedachten over de toekomst te formuleren.
MEER INFOChemodag is de beste dag van de week
Toen Liesbeth haar diagnose ‘borstkanker’ kreeg, vielen er veel dingen in duigen, maar ze wist wel: hier ga ik géén boek over schrijven. De diagnose is dus niet de enige verrassing gebleken. En toch is dit niet het soort boek geworden waaraan ze dacht, eentje dat het heeft over moed en de wijze lessen die er getrokken moeten worden. Neen, gaandeweg merkte Liesbeth dat het vooral de nuchtere, van drama ontdane verhalen waren die hielpen. Dit is geen verhaal over positief denken. Kanker trekt zich daar maar weinig van aan. Er valt niet te onderhandelen. Dit is het verhaal over een jaar op krukken, over de plaats van ziekte en gebrek in een Insta-perfecte wereld.
MEER INFOMindful - Heartful
MEER INFOBen je geïnteresseerd in Japanse levensfilosofieën?
Shinrin-yoku
Shinrin-yoku, de Japanse kunst van het bosbaden. In Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. Meditatieve boswandelingen zijn er een populaire therapie tegen stress, futloosheid en andere kwalen.
MEER INFOLees een stukje uit het boek In het spoor van ikigai
De sporen naar meer ikigai die Christina vond op Ikaria legt ze voor aan zeven 'wijzen', mensen die ze vanwege hun levenservaring en professionele achtergrond graag meeneemt op haar zoektocht. Je leest filosofen Alicja Gescinska en Johan Braeckman, muzikant Stef Bos, geluksambassadeur Leo Bormans, oprichter van het Fonds GavoorGeluk en ex-topman van de Palm-brouwerij Jan Toye, directeur van de Bond Zonder Naam Anniek Gavriilakis en psychiater Dirk De Wachter. Als Ikaria de spiegel is, zijn zij de wijzen op haar pad.
MEER INFOScherven brengen geluk. De kunst om wonden te helen
Aan de hand van het personage meneer Nakamura beschrijft de auteur met empathie het kintsugiproces. Kintsugi; de oude Japanse kunst van het repareren van vazen en schalen, kruiken en ander vaatwerk. Dit proces laat zien hoe wij in een crisis of bij tegenslag onze breuken en wonden liefdevol kunnen helen.
MEER INFOZakboek voor het bosbaden
Het is prettig om de natuur in te trekken in stressvolle tijden, en het is algemeen bekend dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress reduceert. In Japan hebben ze hier een speciale benaming voor: shinrin yoku, ofwel bosbaden. In dit boek leggen Sarah Devos en Katriina Kilpi - beiden ongelofelijke bosfanaten - uit hoe het precies in z'n werk gaat, maar geven ze vooral ook concrete tips over hoe je zo'n bosbad aanpakt, waar je precies moet zijn, wat het beste tijdstip is, wat je allemaal kunt beleven... Met korte, haalbare doe-opdrachten, invulruimte voor je observaties en tips om het bos nog meer in het dagelijkse leven te integreren.
MEER INFO